CAMPANIE DE INFORMARE A POPULAŢIEI DIN MEDIUL RURAL ÎN PRIVINŢA ADOPTĂRII UNUI MOD DE VIAŢĂ SĂNĂTOS ŞI A CONŞTIENTIZĂRII EFECTELOR NOCIVE ALE TUTUNULUI ŞI ALCOOLULUI
Campania de informare din cadrul pachetului 4 de activităţi a avut două coordonate cheie, fiind organizată pe două topice majore, şi anume:
- Stilul de viaţă sănătos, cu accent pe efectele nocive ale fumatului şi alcoolului, şi
- Promovarea Sănătăţii la Locul de Muncă.
Principalul instrument prin intermediul căruia au fost puse în practică obiectivele campaniei amintite a fost reprezentat de organizarea a 19 târguri ale sănătăţii rurale – evenimente de o singură zi considerate o bună metodă de promovare a sănătăţii, tocmai pentru că ele oferă posibilitatea diseminării unui volum mare de informaţii despre sănătate unui număr mare de oameni.
Diseminarea de informaţii a fost facilitată şi de realizarea şi distribuirea în cadrul târgurilor de sănătate a unor pachete promotionale pentru campanie, pachete ce au inclus variate informaţii cu caracter general şi specific, cum ar fi:
- date generale despre activităţile proiectului şi zonele în care acestea sunt implementate
- date generale despre campania de informare şi rolul acesteia în cadrul activităţilor proiectului
- date generale despre locaţiile de desfăşurare, programul şi evaluările oferite gratuit în cadrul celor 19 târguri ale sănătăţii
- date informativ-educative pe teme precum – hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, diabetul, etc.
- teme specifice unui program de promovare a sănătăţii la locul de muncă, precum: controlul fumatului, controlul consumului de alcool, alimentaţia sănătoasă, etc.
Astfel, Târgul de Sănătate organizat la nivelul celor 19 comune din proiectul PSCR a avut ca scop informarea populaţiei cu privire la importanţa pe care o are stilul de viaţă în menţinerea unei stări bune de sănătate.
Printre serviciile de examinare/testare gratuită oferite în cadrul târgului, s-au numărat: măsurarea tensiunii arteriale, a glicemiei, măsurarea înălţimii şi a masei corporale, dar şi testarea colesterolului şi a trigliceridelor, precum şi acordarea de sfaturi avizate cu privire la schimbări legate de stilul de viaţă necesare pentru îmbunătăţirea/menţinerea sănătăţii.
De asemenea, în cadrul târgurilor, au fost oferite informaţii legate de sănătatea copiilor. Pentru copiii prezenţi la eveniment, au fost organizate activităţi specifice: jocuri, concursuri de desen, competiţii sportive.
Evenimentul s-a constituit astfel într-un prilej de a oferi comunităţii o varietate de resurse şi informaţii educative pentru sănătate, făcând legătura între organizaţiile active în domeniul sănătăţii şi cele din comunitate.