7 obiceiuri care iti afecteaza sanatatea la locul de munca (Silviu Marian Banila la 16 Iul. 2012)
Sursa:
http://www.manager.ro/articole/sanatate ... 21661.html Esti un angajat exceptional. Excelezi in toate proiectele si le dai clasa celorlalti. Si totusi, umerii iti sunt grei (deoarece stai toata ziua la birou), pielea iti este patata (mancare, fast food - cartofii grasi iti vor potoli cu siguranta foamea) si somnul iti este scurt (ai terminat proiectul la ora 4 dimineata). Sanatatea noastra este afectata de alegerile profesionale pe care le facem.
1. Incaltamintea
Ai o intalnire importanta de afaceri? Atunci iti trebuie o pereche de pantofi pe masura. La sfarsitul zilei, te trezesti cu picioarele umflate. Daca doriti sa va simtiti confortabil la birou, trebuie sa va echipati cu o incaltaminte pe masura. "Cheia sanatatii este moderatia", spune dr. A. Holly Johnson, sefa sectiei de chirurgie ortopedica de la spitalul Massachusetts (Boston).
Descarca aici Programul Special de Alerta Manager.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Stirile Relevante ale Momentului! ...clic aici
"Doamnele nu ar trebui sa poarte incaltari cu tocuri de 5 sau 10 cm, doar pentru a arata mai prezentabile la locul de munca. Atat femeile, cat si barbatii, au nevoie de incaltaminte lejera". Asigurati-va ca purtati pantofi care sa se potriveasca perfect.
2. Naveta
Ar fi bine sa te echipezi cu o incaltaminte comoda si dintr-un alt motiv: naveta. O naveta obisnuita implica un drum de 25 de minute, potrivit unui studiu american din 2009 (ACS - American Community Survey). Expertii spun ca naveta excesiva poate cauza stres si diminuarea somnului, in timp ce plimbarile lungi cu masina, trenul sau autobuzul nu inseamna altceva decat o perioada prelungita de sedentarism, "numai buna" pentru ingrasare, cresterea colesterolului si a tensiunii.
De-a lungul timpului, un navetist se poate confrunta cu probleme ca bolile de inima, diabet, infarct si chiar insuficienta renala. Daca locuiesti aproape de serviciu, ar fi bine sa mergi pe jos. Navetistii care nu pot evita calatoriile sedentare trebuie sa faca mai mult sport decat ceilalti.
3. Somnul scurt, saracia omului
Uneori, ai nevoie de mai bine de 8 ore pentru a finaliza un proiect. Devii astfel un zombie de noapte. De cele mai multe ori, privim privarea de somn cu degajare, dar trebuie sa stiti ca aceasta poate deveni o reala problema, daca se intampla in mod constant.
"Discutam despre privarea acuta de somn si lipsa cronica a odihnei", spune doctorul Lawrence J. Epstein, de la Sleep HealthCenters - Boston. "Lipsa somnului cauzeaza stari multiple de oboseala. Privarea de somn poate afecta imediat si in mod direct performantele dvs la locul de munca".
"Pe masura ce nu reusiti sa dormiti, functiile dvs cognitive se diminueaza", continua Epstein. "Nu o sa mai poti sa gandesti limpede si sa inveti la fel de multe lucruri, intr-un timp foarte scurt. Efectul unei privari de somn de 24 de ore echivaleaza cu un nivel al alcoolului in sange de 0,10". Potrivit lui Epstein, unul din pericolele privarii cronice de somn este pierderea capacitatii de concentrare. Un somn de 2-3 ore l-ar putea pune pe picioare pe somnoros, doar pe o perioada scurta; in cele din urma, acesta ar putea crede ca este odihnit si nu ar ezita sa se urce, de exemplu, la volanul unei masini". Epstein mai spune ca singurul remediu pentru lipsa somnului este somnul, astfel incat chiar si pauza de masa poate fi utilizata pentru a trage un pui de somn. Cele mai bune ore pentru somn sunt cele de la miezul noptii si urmatoarele 12 ore.
4. Pauza de masa. Ce mancam?
S-ar putea sa ti se faca foame, dupa o activitate solicitanta. In graba noastra spre munca, uitam de micul dejun. Prin aceasta alegere, ii spunem corpului nostru ca nu am reusit sa ne concentram si nici sa acumulam o doza de energie. Mancarea iti ofera caloriile necesare pentru a fi energic si iti creste glicemia.
Daca nu mananci, nu vei putea sa te concentrezi, sa fii productiv. Ignorarea mesei de dimineata poate determina si un colaps, la jumatatea zilei. "Vei deveni mai obosit in a doua jumatate a zilei", subliniaza specialistii site-ului Rebeccathinks.com. "Vei fi obligat sa iti cumperi mancare de la aparatele automate, care nu este deloc sanatoasa".
5. De ce mancam la restaurant?
Mancarea pe care o cumperi "la pachet" reprezinta o mina antipersonala nutritionala si alegerile sunt putine, scumpe si nesanatoase. Mai mult, nu stii cate calorii are meniul tau. Produsele fast food ne ingrasa si ne "fura" energia, spun specialistii. Cea mai sanatoasa metoda este pachetelul de casa, exact ca la scoala. Daca doresti totusi sa mananci pe drum, ar fi mai indicat sa alegi mancarea procesata la minim. Mananca fructe, seminte, peste, cartofi dulci, quinoa sau cereale.
6. De ce faci firimituri pe birou?
Asadar, ai mancat bine la pranz. Si totusi, vrei mai mult. Astfel, iti aduci punga cu bunatati in cubul tau cel de toate zilelele. De aici pornesc toate problemele. In primul rand, mamanci incojurat de microbii de pe tastatura, birou, calculator. Un studiu recent realizat de compania de igienizare Kimberly-Clark Professional arata ca tastaturile calculatoarelor sunt cele mai murdare locuri de la birou.
Acestea sunt “improscate” cu o molecula denumita ATP, pe care o gasim la cele mai multe organisme vii si care poate duce la aparitia unor boli. Daca vrei sa mananci la birou, dezinfecteaza mai intai tastatura si mediul inconjurator.
7. Pozitia incomoda
Presiunea apasa asupra ta si este normal ca umerii sa iti fie cazuti. Ergonomia de proasta calitate de la birou iti cauzeaza problemele de sanatate si oboseala. "Ii intreb pe oameni cum se simt dupa o plimbare indelungata cu masina", explica Dan McLeod, un specialist in ergonomia locurilor ce munca.
Umerii iti sunt moi, esti obosit, esti extenuat. Toate aceste simptome sunt cauzate de sedentarism. Nu exista o pozitie corecta pentru un program zilnic de 8 ore la birou. Mainile tale trebuie sa stea intr-o pozitie semirelaxata, atunci cand dactilografiezi la calculator.