Situatia pietei muncii la nivelul comunei

Situatia pietei muncii la nivelul comunei

Postby admin » Mon Aug 29, 2011 4:15 pm

text - Situatia pietei muncii la nivelul comunei
admin
Site Admin
 
Posts: 3
Joined: Thu Jul 28, 2011 12:25 pm

Re: Situatia pietei muncii la nivelul comunei

Postby Mihaela Haratau » Wed Dec 14, 2011 10:32 am

Conform http://www.stirideromania.ro/evenimente ... -de-iarna/
peste 16.500 de contracte de munca in strainatate sunt disponibile imediat pe portalul Tjobs.ro , vizand mai ales meseriasii si specialistii romani.
Un total de 26.767 de CV-uri au fost trimise prin portalul Tjobs.ro pentru cele 45.042 de pozitii vacante in perioada 31.10.2011 – 28.11.2011, adica sub jumatatea totalului de joburi disponibile. Marea Britanie propune in continuare cele mai multe joburi vacante (aproape 24% din totalul ofertei).
Mihaela Haratau
 
Posts: 11
Joined: Wed Sep 07, 2011 7:21 am

Re: Situatia pietei muncii la nivelul comunei

Postby Mihaela Haratau » Wed Dec 14, 2011 10:40 am

Perceptia europenilor asupra SARACIEI. Romanii, saraci, dar optimisti?

Eurostat a prezentat anuarul de statistica, in care expune cateva detalii interesante (si pe alocuri contradictorii) cu privire la fenomenul saraciei din Europa, asa cum il vad cetatenii.

Saracia la oras si perceptia locuitorilor asupra acesteia reprezinta doua puncte-cheie ale anuarului. Cercetatorii au confruntat cetatenii din 75 de orase europene importante (printre care Bucuresti si Piatra-Neamt) cu urmatoarea afirmatie: In acest oras, saracia reprezinta o problema.

Acestia au fost rugati sa raspunda cu una din variantele Foarte de acord, De acord, Nu sunt de acord in mica parte sau Nu sunt de acord in mare parte. Eurostat a alcatuit apoi un clasament al acestor raspunsuri, pe orase.

Perceptia saraciei: Romanii, saraci, dar impacati cu asta?

Raspunsurile cu privire la perceptia asupra saraciei au fost variate. Peste jumatate dintre respondentii din Aalborg (Danemarca), Oulu (Finlanda), Praga (Cehia), Oviedo (Spania), Valletta (Malta), Bratislava (Slovacia), Luxemburg, Groningen (Olanda) si Kobenhavn (Danemarca) nu au fost de acord cu afirmatia ca in orasul lor, saracia reprezinta o problema, intr-o masura mai mica sau mai mare.

Pe de alta parte, circa 9 din 10 cetateni intervievati din Miskolc (Ungaria), Riga (Letonia), Budapesta (Ungaria), Lisabona (Portugalia) si Diyarbakir (Turcia) au spus ca saracia este o problema majora in orasul lor.

Ce spun cei de la Eurostat? "Bulgaria si Romania prezinta cel mai mare risc in privinta saraciei in randul populatiei, definita de strategia Europa 2020. Cu toate acestea, ambele tari sunt reprezentate in clasament de un oras in care cetatenii au o parere relativ optimista, privitor la perceptia saraciei. Pe de alta parte, in Belgia, incadrata in randul tarilor cu venituri decente si foarte decente, saracia este perceputa ca o problema de majoritatea cetatenilor (n.r., intrebarea este daca pentru ei sau pentru altii); acest fenomen demonstreaza necesitatea unei strategii Europa 2020 care sa aiba o dimensiune urbana.


Potrivit cifrelor, n-am avea de ce sa ne bucuram. Si totusi, la perceptia saraciei, stam ceva mai echilibrat. Iata cateva date Eurostat ingrijoratoare:

Cel mai mare somaj a fost inregistrat in Spania, sudul Italiei, Grecia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Romania si Malta (2009);

Cele mai multe femei afectate de cancerul mamar sunt in Friesland (Olanda), Trier (Germania) si Bucuresti – Ilfov (Romania).

Romania si Bulgaria inregistreaza cel mai mare risc de saracie in randul populatiei, definit de strategia Europa 2020.

Cea mai mica rata de crestere a comertului online a fost constatat in Romania, Irlanda, Letonia, Macedonia si Turcia.

In UE, primele sapte regiuni cu cel mai mic numar de masini pe cap de locuitor au fost din Romania (in special in N-E).

Din 10 regiuni in care predomina transportul in comun, cinci sunt din Romania, patru din Bulgaria si una din Letonia.

Cele mai mici rate de angajare in domeniul high-tech se inregistreaza in Grecia, Cipru, Letonia, Lituania, Portugalia, Romania si Turcia.

Romania si Bulgaria inregistreaza cel mai mare numar de cetateni care traiesc la limita subzistentei (lipsa severa de resurse materiale), cu 32%, respectiv 42% din populatie.

In Romania si Bulgaria, diferenta intre riscul saraciei in mediul rural si cel in mediul rural este si mai mare decat in privinta lipsei severe de resurse materiale.

De exemplu, 40% din populatia de la tara a Romaniei intampina dificultati majore in accesarea serviciilor medicale primare, fata de 15% (si asa mult!) la oras.

Decesele au devansat nasterile in Germania (unele regiuni), Ungaria, Croatia, Romania si Bulgaria, precum si in Grecia si Italia (regiuni din sud).



Sursa: http://www.manager.ro/articole/analize/ ... 14714.html
Mihaela Haratau
 
Posts: 11
Joined: Wed Sep 07, 2011 7:21 am

Re: Situatia pietei muncii la nivelul comunei

Postby Mihaela Haratau » Wed Dec 14, 2011 10:51 am

Cauze ale numarului mare de SOMERI tineri


In toate statele dezvoltate, numarul de someri tineri, cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani, este in crestere. In unele tari, precum Marea Britanie, acest indicator a atins chiar recorduri absolute (21,9%, peste 1 milion de persoane - cel mai mare numar consemnat de cand segmentul este monitorizat).

In Romania, rata somajului s-a situat la sfarsitul lunii octombrie, anul curent, la nivelul de 4,93%. Si in tara noastra, majoritatea celor fara loc de munca sunt tineri cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani. Pe aceasta categorie de varsta rata somajului depaseste 20%.

Organizatia Internationala a Muncii, o structura a ONU, avertiza in septembrie 2010 ca somajul in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani a atins un nou record. In lume traiau, la vremea respectiva, 620 de milioane de persoane in acest grup de varsta, iar numarul celor fara un loc de munca se ridica la 82 milioane, cel mai ridicat nivel de cand segmentul este monitorizat (anul 1991).

Cauzele somajului in randurile tinerilor sunt de multe ori aceleasi care stau la baza somajului in general. Sunt insa si anumite elemente specifice care influenteaza ponderea somerilor tineri in numarul total de locuitori fara un loc de munca.

1. Lipsa calificarii. Tinerii fara niciun fel de abilitati sunt greu de angajat. Majoritatea companiilor doresc sa investeasca cat mai putin in formarea initiala a unui nou angajat in aceasta perioada economica dificila. In Romania se intampla acelasi lucru.

Problemele cele mai frecvente intalnite in discutiile avute cu persoanele aflate in cautarea unui loc de munca se refera la pregatirea pe care acestea o au si cerintele angajatorilor, a declarat Maria Mares, directorul executiv adjunct al ANOFM: "Avem tineri - noi ne-am orientat in mod special pe acest grup tinta pentru ca este un grup care are probleme atat la nivelul tarii noastre, cat si la nivel european, iar problema pe care o intampinam cu acesti tineri este ca ei au baza teoretica de pregatire, dar baza practica le lipseste. Sincer, ei nu prea stiu ce vor." Reprezentantul ANOFM a adaugat ca unii tineri "au facut o facultate doar ca sa o faca", fara sa ia in calcul ce va urma dupa absolvire.

Mai mult, studiile recente au aratat ca oamenii care nu s-au descurcat bine in scoala la matematica sau limba meterna isi gasesc mai greu un job

2. Influente geografice. De obicei "pungi" mari de tineri someri se formeaza in anumite zone ale unei tari, precum orasele mici in care oamenii au obiective de cariera mai reduse si asteptari mai mici de mai bine.

3. Ciclicitatea economica. In acest moment, foarte multi tineri sunt someri din cauza crizei. Companiile prefera, din lipsa de bani, sa angajeze oameni cu experienta, atunci cand chiar au nevoie sa-si mareasca forta de munca. Iar recesiunile economice sunt ciclice in economiile capitaliste, spune Terjan Pettinger, profesor de economie la Oxford.

4. Factori culturali si sociali. Se observa numere mari de tineri someri in zonele influentate puternic de anumite cutume culturale sau religioase. De exemplu, in Israel, ultraortodocsii, care considera ca menirea lor in viata este sa studieze textele religioase, sunt in numar foarte mare someri. De asemenea, au sanse mai mari sa fie someri cei care provin din familii violente sau, oarecum evident, cei care au comis infractiuni in trecut.

5. Economia subterana. S-ar putea ca totusi numarul de someri tineri sa fie mai redus, daca tinem cont de faptul ca in multe state economia subterana, neagra, are o pondere mare.

Astfel, intr-o zona in care piata neagra a muncii este dezvoltata, numarul oficial de someri va fi mai mare decat in alte regiuni, in care economia subterana este mai putin dezvoltata.

sursa: http://www.manager.ro
Mihaela Haratau
 
Posts: 11
Joined: Wed Sep 07, 2011 7:21 am

Re: Situatia pietei muncii la nivelul comunei

Postby costi_sorin » Fri Jan 20, 2012 8:45 am

Buna ziua. foarte interesanta stirea despre site-ul tjob.
multumim
costi_sorin
 
Posts: 1
Joined: Tue Nov 08, 2011 8:23 am

Re: Situatia pietei muncii la nivelul comunei

Postby Mihaela Haratau » Thu Mar 15, 2012 9:05 am

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă are în evidenţă 7.482 locuri de muncă vacante pentru perioada 9-15 martie 2012.

Potrivit datelor rezultate din declaraţiile agenţilor economici privind posturile vacante, cele mai multe locuri de muncă sunt disponibile în judeţul Iaşi - 693, precum şi în Bucureşti – 617 şi judeţele Braşov - 557, Cluj - 493, Călăraşi - 400, Vâlcea – 355 şi Mureş - 271. La polul opus, cele mai puţine locuri de muncă vacante sunt în judeţele Suceava - 45, Sălaj - 37, Galaţi - 30, Buzău - 26, Mehedinţi – 18 şi Caraş-Severin - 8 locuri de muncă.

La nivel naţional, pentru persoanele cu studii superioare sunt oferite 539 de locuri de muncă, cererea cea mai mare fiind pentru ingineri şi subingineri, dar se caută şi programator, inspector asigurări, farmacist.


Pentru studii medii, profesionale şi pentru lucrătorii necalificaţi sunt disponibile 6.943 locuri de muncă. Cele mai numeroase posturi sunt pentru confecţioner-asamblor articole din textile (764) muncitor necalificat in industria confecţiilor (510) şi operator confecţioner în industria de îmbrăcăminte-ţesături, tricotaje, materiale sintetice (477).


http://www.capital.ro/detalii-articole/ ... 62704.html
Mihaela Haratau
 
Posts: 11
Joined: Wed Sep 07, 2011 7:21 am

Re: Situatia pietei muncii la nivelul comunei

Postby Mihaela Haratau » Tue Apr 10, 2012 1:35 pm

Financial Times: Agricultura din Romania trebuie sa-si creasca productivitatea


Recolta impresionanta din 2011 a confirmat pozitia Romaniei drept unul dintre cei mai importanti producatori din agricultura europeana, insa productivitatea este redusa fata de standardele europene, iar o mare parte din acest sector functioneaza sub potential, sunt de parere analistii Financial Times.

Productia de cereale a crescut cu 24,3 la suta, pana la 20,78 de milioane de tone, in 2011. Astfel, productia de porumb a atins 11,6 milioane de tone, iar cea de grau - 7,1 milioane de tone, Romania fiind al doilea, respectiv al cincilea producator pentru aceste cereale, relateaza Financial Times.

Anul trecut, agricultura a fost un important motor de crestere economica, asigurand 0,7 la suta din cresterea totala de 2,5% si reprezentand intre 8 si 10 procente din produsul intern brut total, potrivit lui Lucian Anghel, economist-sef al Bancii Comerciale Romane.


Sursa: http://www.time4news.ro/economic/financ ... tatea.html
Sursa: ziare.com
Mihaela Haratau
 
Posts: 11
Joined: Wed Sep 07, 2011 7:21 am

Re: Situatia pietei muncii la nivelul comunei

Postby Mihaela Haratau » Fri Jun 01, 2012 6:43 am

Unul din 10 copii din mediul rural se culca flamand, un sfert sunt obositi pentru ca muncesc (studiu)
Sursa: http://www.stirideromania.ro/social/unu ... sc-studiu/

Zece la suta dintre copiii din mediul rural spun ca uneori se culca flamanzi, iar un sfert declara ca sunt obositi din cauza faptului ca au fost nevoiti sa munceasca in gospodarie inainte sau dupa terminarea programului de scoala, rezulta dintr-un studiu prezentat miercuri de World Vision Romania si citat de Mediafax.



Studiul arata ca aproximativ 12 la suta dintre gospodariile din mediul rural nu au nicio sursa de venit in afara alocatiilor pentru copii, ceea ce face ca pentru un numar ridicat de copii, familiile sa faca eforturi majore in acoperirea unor nevoi de baza. "Astfel, unul din zece copii intervievati declara ca frecvent (doi la suta) sau uneori (11 la suta) nu a avut hrana suficienta, un sfert afirma ca sunt obositi din cauza faptului ca au trebuit sa munceasca in gospodarie inainte sau dupa terminarea programului de scoala, iar 12 la suta spun ca au lipsit de la scoala pentru ca au trebuit sa lucreze", rezulta din studiul realizat de World Vision.



In ciuda dificultatilor, aproape toti copiii cuprinsi in studiu apreciaza pozitiv eforturile facute de familie pentru acoperirea nevoilor de baza, afirmand ca se simt sprijiniti si ca au incredere in membrii familiei. Studiul pune in evidenta un nivel ridicat de atentie si grija din partea parintilor privind sanatatea si nutritia copiilor. Astfel, peste 90 la suta dintre adulti cunosc inaltimea si greutatea copiilor, iar aproape jumatate dintre parinti declara ca sunt preocupati de alimentatia sanatoasa a copiilor lor.
Mihaela Haratau
 
Posts: 11
Joined: Wed Sep 07, 2011 7:21 am


Return to Proiectul „Dezvoltarea Resurselor Umane în Comunităţi Rurale” – PSCR – ID 58325

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron